Acest blog se dorește a fi o platformă interactivă prin care dorim realizarea unor campanii de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța voluntariatului ca factor alternativ de formare și instrument social venit în sprijinul societății.
Prin implicarea sa, OT PDL Sector 5 îşi doreşte să devină un partener credibil pentru organizaţiile neguvernamentale cu care intră în contact, în vederea dezvoltării unui parteneriat durabil și pe termen lung.

luni, 28 februarie 2011

MARTISORUL

Martisorul este un obicei traditional romanesc, transmis inca din vremea dacilor, care confectionau aceste simboluri ale primaverii in ultima luna de iarna si le purtau doar dupa 1 Martie.  Sarbatoarea Martisorului se intalneste doar in spatiul carpatic, popoarele invecinate preluandu-l de la romani.
Culorile snurului de martisor simbolizeaza lupta dintre forte opuse : primavara-iarna, caldura-frig, bine-rau, lumina-intuneric. Exista legende potrivit carora martisorul ar fi fost tors de insasi Baba Dochia, zeitate agrara care moare pe 1 martie, la venirea primaverii. Potrivit traditiei, martisorul trebuie purtat (la mana sau la piept) pana la vederea primului copac inflorit sau, in Dobrogea, pana la venirea berzelor. Schimbul de martisoare reprezinta o schimbare a urarilor de bine cu ocazia venirii primaverii.
De snurul rasucit au fost atarnate la inceput monede de bronz, argint sau aur. In ziua de astazi, obiectele prinse de acesta variaza, putand lua orice forma, de la flori la animale, iar in ultimii ani devenind adevarate bijuterii.

In perioada 21 februarie -8 martie 2011 cei interesati pot trece pragul targului de martisoare organizat la  Muzeul Satului  unde pot gasi cele mai frumoase şi vesele mărţişoare. 
ihttp://www.muzeul-satului.ro/martisor_2011.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu